Skip to content

Dag 2: van Kabgayi naar Butare

11/12/2011

Dag 2 in Rwanda zit erop… Iedereen heeft zalig geslapen in het voormalige klooster. We worden om 6u gewekt door de kerkklokken en het gezang van enkele lokale meisjes. Na het ontbijt (boterhammekes met Nutella en zelfgemaakte confituur – dank u, Kirsti en Monique!) is de groep startklaar. Op de valreep komen Jali en Mike nog aan, die ons tijdens de rest van het traject zullen vergezellen. Ook Peter Soete van De Zondag daagt op om enkele interviews af te nemen. Trucks inladen, volgwagens volproppen, fietsen klaarmaken (Yves, Stefan en Wim hebben de handen vol), energiedrank mixen… en off we go!

Dag 2

De route leidt ons van Kabgayi naar Nyanza  door het groene en heuvelachtige Rwanda, lichte hellingen, zalige afdalingen. De groep heeft er zin in en het tempo zit er goed in.  Langs het parcours staan tientallen Rwandezen de groep aan te moedigen – is dit de Tour de France ? ” Good morning”, “Courage”, “Muzungu”… De kinderen zijn dolenthousiast, dit hebben ze nog nooit gezien! We delen snoep en balpennen uit, de kinderen storten zich erop en er ontstaan bijna gevechten, dus beslissen we dat het toch beter is om dit niet te doen en enkel nog uit te delen op de plaasten waar we stoppen. Maar makkelijk is het niet – het zijn stuk voor stuk hartedieven! Onze fietsers worden aangevuurd op de afdalingen en omhoog geduwd op de hellingen, hartverwarmend!  Er is een picknick voorzien in de Ecole Crist Roi in Nyanza, de geboorteplaats van Umunyinya, één van de vroegere koningen. Van het moment dat we de hoofdbaan verlaten, wordt de weg een echte Paris-Dakar ervaring met putten van wel 50 cm… De  chauffeurs zijn het blijkbaar gewend en brengen ons veilig en wel tot in het schoolcomplex waar we uitblazen in de schaduw van een enorme boom. In de namiddag kan de groep kiezen tussen de main road die naar Butare leidt of een stuk off-road waar geen auto’s kunnen volgen – de helft gaat voor de tweede optie. De Rwandese  aanwezigen verklaren ons gek en schudden het hoofd

De picknick kan niet vlug genoeg voorbij, want iedereen wil graag weer in het zadel. De groep splitst zich op in twee delen.  Het stuk door de brousse is FANTASTISCH! “Dit is waar we altijd van gedroomd hebben“, zeggen de fietsers achteraf. Hier zien we het echte Rwanda: primitieve huisjes, vriendelijke mensen, prachtige vergezichten… Bij aankomst worden de 27 dapperen op een daverend applaus onthaald, wanneer Daniel en Olivier met hun tandem aankomen gaat iedereen uit zijn dak – dit hebben ze nog nooit gezien! We vervolgen onze weg naar de universiteitsstad vlak bij de grens Butare. Een technische stop veroorzaakt heel wat hilareit, wanneer de dames in een zelfgemaakt toilet (lees douchegordijn opgehouden door twee collega’s) de interesse van de plaatselijke jeugd wekken die tot op 5 m voor hun neus plaatsnemen om alles goed in het oog te houden. Privacy is hier onbestaande. Eén voor één druppelen de fietsers binnen in het Ibishotel in Butare, een aangenaam hotelletje uitgebaat door Mr Campion, een Belgische Rwandees, en inderdaad, ‘s avonds staan er “carbonades flamandes” op het menu. Het RTBF team organiseert een optreden van Jali in de tuin, waar hij een prachtige akoestische versie van Hispaniola brengt. Jali is voor het eerst in 22 jaar terug in zijn geboortestad dus voor hem is dit een emotioneel moment. Een deel van de groep bezoekt nog het Nationaal Museum van Rwanda, de anderen genieten van een deugddoende massage van kine’s Geert en Steven. Na het aperitief schuiven we allemaal de beentjes onder tafel. Morgen steken we de grens over. Spannend!

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. Verhelst Emmanuel permalink
    11/13/2011 11:39

    Onvergetelijk avontuur in een prachtige natuur, een entousiast gezelschap en dit alles verbonden aan een goed doel: proficiat aan alle deelnemers!

  2. Kathleen Van Hoof permalink
    11/13/2011 13:45

    Het klinkt fantastisch!!!! Geniet ervan!! Heel veel groetjes aan iedereen van een thuisblijver (snif!) xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: